Akyaka Replika Kaya Mezarı Diorama
Akyaka Replika Kaya Mezarı Diorama
Akyaka Replika Kaya Mezarı Diorama
Akyaka Replika Kaya Mezarı Diorama
Akyaka Replika Kaya Mezarı Diorama
Akyaka Replika Kaya Mezarı Diorama
Akyaka Replika Kaya Mezarı Diorama

Akyaka Replika Kaya Mezarı Diorama

Fiyat : ₺250,00  + KDV
KDV Dahil : ₺300,00

Replika Akyaka Kaya Mezarı Diorama koleksiyonumuzla antik Anadolu'nun gizemli dünyasına bir yolculuk yapın. Her bir diorama, eşsiz detaylarıyla antik dönemin en önemli yapılarından biri olan Akyaka Kaya Mezarı'nı yeniden canlandırıyor. Bu benzersiz koleksiyon, tarih meraklılarına ve arkeoloji tutkunlarına antik Anadolu'nun büyülü atmosferini evlerinde hissetme fırsatı sunuyor. Replika Akyaka Kaya Mezarı Diorama koleksiyonumuzla, tarihin derinliklerine doğru unutulmaz bir keşfe çıkın!

AKYAKA KAYA MEZARI

Gökova Körfezi’nin kuzeydoğu köşesinde, sırtını Sakar Tepe’ye yaslayan Ula İlçesi’nin Akyaka Mahallesi’nde Antik İdyma kentine ait kalıntılar, Gökova Köyü’nden Kıran Dağı eteklerine kadar uzanmaktadır. Gökova Köyü’nün hemen kuzeyinde yükselen İdyma’nın konumlandığı Küçük Asartepe üzerinde tarihi M.Ö. 4. ve 3. yüzyıllara dayanan kentin akropolisine (yukarı kent) ait kalıntılar günümüze gelebilmiştir. Aynı tepenin doğu tarafında ise kentin nekropolisi (mezarlık) yer almaktadır. Bu mezarlar, Küçük Asartepe’nin hemen eteklerinde yer alan Kozlukuyu Köyü’nden görülebilmektedir.

İdyma nekropolisi, ana kayaya oyulan cephesi sade tutulanların yanı sıra tapınak cepheli olmak üzere iki farklı uygulamanın görüldüğü mezarları bünyesinde barındırmaktadır. Ana kayanın oyulmaya müsait olması sayesinde oluşturulabilen mezarlar, ölümden sonraki yaşamların sürdürüldüğü mekânlar olarak inşa edilmiştir. Buradaki mezarlar, kayalık alanın müsaade ettiği ölçüde ulaşılabilir bir konuma sahip olduğu tespit edilmektedir. Birbiriyle yakın mesafede yapılanlarının yanı sıra daha farklı kotlarda meydana getirilen örnekleri de bulunmaktadır. Mezarların farklı tiplerde olmasında, bu mezarların içine gömülecek olan kişinin statüsüne ve zenginliğe göre yapılma durumunun yanı sıra bunların farklı dönemlerde inşa edilmesi de etkili olabilir. Örneklerin boyutları birbirinden değişiklik göstermektedir. Girişleri çoğunlukla düşey dikdörtgen açıklık biçiminde yapılmıştır. Kimisinde üçgen alınlık yapımına başlamasına karşın yarım kaldığı saptanmaktadır.

Likya bölgesinin kaya mezar geleneğinin sürdürüldüğü Karia bölgesinde çoğu mezarların cephesinin derin bir niş şeklinde oyulup üçgen alınlıklı yapılmaları bakımından dikkatleri üzerine çekmektedir. Mezarların cephesi çoğunlukla İon düzenindedir. Bu yapılar, genellikle “templum in antis” planındadır. Ön cephedeki anteler (arka odanın ileri uzanan duvarları) arasında iki sütun bulunan tapınak tipinin bir örneğine İdyma kaya mezarları arasında rastlanmaktadır. Burada mezarın giriş cephesinde olması gereken iki sütunun kırıldığı mevcut izlerden anlaşılmaktadır. İdyma’daki kaya mezarları içinde, en gösterişli olan mezarın birçoğuna göre Küçük Asartepe’nin daha üst seviyesinde inşa edildiği görülmektedir.

Yükseklik: 9,5 cm

Çap:12,5 cm

Ağırlık: 906 g

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR